Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
2 sudubesar tepung beras
1 biji telur
2 sudubesar minyak masak/ghee (vege or pure cow ghee)
1/2 suduteh serbuk pelaga
1/2 suduteh yis segera
air suam secukupnya
Cara-caranya:
1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan. Tuang air suam sedikit demi sedikit dengan kelajuan yang rendah.
2. Tambah kelajuan perlahan dan putar adunan.
3. Putar sampai adunan melekat pada beater.
4. Sampai jadi macam ni.
4. Tutup kemas biar naik sampai 2 kali ganda.
5. Dah naik, jemput dengan jari dan goreng dalam minyak panas (deep frying). Seperti dalam gambar hari tu.
Minyak kena betul2 panas. Kaimati akan timbul sendiri bila minyak cukup panas. kalau nampak kaimati cepat sangat brown, perlahankan sedikit api (tidak terlalu perlahan cuma jgn sampai cepat hangus ~ harap boleh faham ). Kena balik-balikkan selalu. Dah kuning perang cantik, angkat, tuskan minyak sekejap. Dah siap letak batch kedua dalam kuali, bolehlah celup dalam air gula. Sekejap je.
6. Ops! sebelum goreng tu (agak2 kaimati dah nak cukup naik)elok buat dulu air gula. 3 cawan air + 3/4 gula pasir. Masak sampai bertali tp tdk terlalu pekat.Cuba ceduk dengan sudu pastu tuang semula dan tengok, kalau jatuh tak putus air gula tu, makna siap. Tutup api, biar suam. Kalau panas, nanti kaimati kepet bila kena celup.
Selamat mencuba. Main masak2 ni kena cuba banyak kali baru menjadi. Tapi janganlah sampai air liur pulak jd penyedap rasa...ye dak Tuan TJ?:D
11 comments:
salam kak koi..
1) Kat umh koi takde mesin pemutor te..
2) Kus semngat..gaya koi jugek hempap dgn alu lesung batu..hehe
3) Blk cni nti, msk..sbb koi tak reti msk..
:D
ps: kak, TJ org bandor, dia x gemor kuih2 gitu..
mcm2 koi nak cuba resipi aok ni keknyer xdan sokmo kome nok masok. ari cuti plk sibuk kulu kilir, kulu kilir...
waalaikumsalam adik koi..
1. mok mertua kak guna tgn je..betul..
2. melayu, mana boleh lari dr lesung batu weh.. :D
3. aok lg terer..masok sambil berkungfu bagai.. hehe..
Tuan TJ nok cuba sbb resepi chef wan menjd..dia tak bubuh "secret ingredient"..hehehe...
ke darat ke tebing, ke baruh ke lebuh..hehe..
tak de halnya..buat la bila ande masa.. aok ke yg nok masoknya? :)
tu dia nengok mesin akak punye tuh boleh buat segala jenis roti,biskut, kueh mabelessss.
p.c.
sis pc..
sonang nak uli doh capati sis.. :)
kak.. mana gambo dah siap masak? sah nak pomot pemutor mahei nih!!
tek..
ang tertinggal kapal le. dorg dah kayos, tak yah kak nak pomot2 de... :)
Lasat tul kak...!
tu mesen idaman kalbu tu...
sampei hari ni tak dapat lagi...
tunggu anok beso baru nak beli...
senang nak bagi deme makan.
keh!
Err...celup dengan perasa selain gula buleh ke?
lady..
kak kena ada sbb tak larat nak uli doh capati..carpel tunnel kan.. :)
celup perasa lain? tak tau lah. kalau ada pun, tu kak blm belajar lg.. :)
putra sihat ye?
ooo...ye tak ye gak kan?
tapi tak sakit pun, kena ade gak...
senang nak uli segala...
Alhamdulillah putera sihat...
ummi dia je yang tak berapa sekarang ni...heheheh
Post a Comment